Anita Vendeghaz Facebook
 
Magyar Română English
Rolunk Galeria Foglalas Latnivalok Vendegkonyv Elerhetoseg
10 személyes csoportok kirándulása
a környező hegyekben nyitott terepjáróval.
Az árakról és egyéb részletekről
az Elérhetőség oldalon található e-mail
címeken vagy telefonszámokon kérhet.
Facebook oldal
A mindennapokra, az ünnepnapokra.
Tartósítók és adalékanyagok nélkül!
Szeretettel üdvözöljük az Anita vendégház honlapján!
Az Anita vendégház valójában 3 különálló házból álló vendégház együttes, amit a továbbiakban Anita, Enikő valamint Kisház-ként fogunk említeni. Az Anita vendégházat 2004-ben építettük, először úgy gondoltuk, hogy csak saját célra készítjük, azonban később arra az elhatározásra jutottunk, hogy egy kicsit áttervezve vendégfogadásra is alkalmassá tudjuk tenni. Ezáltal nagy lehetőség nyílt számunkra, hogy emberekkel ismerkedjünk, barátkozzunk.
Részletek itt.
A Keleti Kárpátok mentén, a 25° 35' keleti hosszúságon és a 46° 43'északi szélességen elhelyezkedő Gyergyószentmiklós létét a Békény pataknak köszönheti. A patak vize az átlagban 810 méter magas területet alkalmassá tette az emberi otthonalapításra.
Gyergyószentmiklós szerves része a Gyergyói medencének, keleti szélén helyezkedik el. A város határait kelet felől a Magas bükk és az 1.257 m magas Pongrácz tető, északon az 1.545 m-t elérő Pricske (Piricske) tető, északnyugaton, nyugaton és délen pedig a Gyergyói medence három településével határos, úgymint Szárheggyel, Alfaluval és Tekerőpatakkal.
Gyergyószentmiklós története szorosan összefügg a székelység életének alakulásával. Első okleveles említése az 1332-1334-es évi pápai tízed jegyzék mely a gyergyói falurendszer kialakulásának előrehaladott folyamatát dokumentálja. Ha a XII. század végén és a XIII. század elején Gyergyószentmiklós a jelenlegi településtől keletebbre a Békény patak felső völgyében terült el amit a felszínre került középkori keresztény temető is bizonyít, 1332-ben már kialakult a falukép, az utcás soros település típus. (...)
Részletek itt.
Az alábbiakban felsorolunk és néhány szóval körülírunk egy pár olyan helyet amelyeket figyelmükbe ajánljuk a megismerni, kirándulni akaró vendégeinknek.

A természet minden csodájával megáldott Erdély keleti részén húzódik meg "Székelyföld Árkádiája", a hegyek közé szorult Gyergyói-medence, melyet a negyedkorban kiemelkedett vulkanikus vonulatok zártak közre. Határát keleten a Gyergyói-havasok (Pricske 1543m) kristályos-palás, nyugaton pedig a Görgényi-havasok (Mezőhavas 1777m) vulkanikus vonulatai képezik. Tengerszint feletti magassága 740-820m között váltakozik és a Maros folyásának tengelyvonala irányába lejt. A medence központja, Gyergyószentmiklós város kilenc község gyűrűjében helyezkedik el (Gyergyócsomafalva, Gyergyóalfalu, Gyergyóújfalu, Gyergyóditró, Borzont, Gyergyószárhegy, Gyergyókilyénfalva, Tekerőpatak, Gyergyóvárhegy). Fő közlekedési útvonala a 12-es országút, amely összeköti Csikszeredával és Maroshévizzel. Parajd irányába a 13B jelzésű út vezet a Bucsin-tető (1278m) nevű hágón keresztül, Székelyudvarhellyel a Libán-tetőn (1000m) át vezető 138-as megyei út köti össze.

Gyilkos-tó
A Gyilkos-tó természetes vögyelzáródás által keletkezett, valószinűleg 1837 nyarán. Neve az idők folyamán többször is változott. Eredeti neve a Veres-tó, amelyet a tavat tápláló Vereskő-patakról kapott. A Gyilkos-tó nevet Orbán Balázs vitte be a köztudatba. A népi névmagyarázat összefüggésbe hozza a gyilkos és vörös jelzőket azzal a legendával, miszerint az összeomló hegy maga alá temette a völgyben legelésző juhnyájat esztenástól, pásztorostól és a felszivárgó vér sokáig vörösre festette a tó vizét. Más vélekedés szerint a tó a fenyőerdőt "gyilkolta meg" és "ma a vizből kiemelkedő csonkok, mint valamely székely közösség elhagyott temetőjének korhadó kopjafái figyelmeztetik a vándort a mulandóságra - memento mori?" (L. Gyárfás Győző)

Békás-szoros
A Békás-szoros a Gyilkos-tó közvetlen folytatásaként a Békás-patak felső völgyében található.
A Keleti-Kárpátok legismertebb, legszebb, legmonumentálisabb harántvölgye. A környező hegycsúcsok átlagmagassága 1300 m és ezek 200-300 méteres, meredek sziklafalakkal szakadnak a szurdokba. A szoros teljes hossza 5 km. Ritka növényei közül a havasi gyopár a leghíresebb.

Likas-zsomboly
A Likas-zsomboly a ritka, függőleges aknabarlangok csoportjába tartozik, a Likas hegység északi oldalában, 1650 m magasságban fekszik. Teljes hossza 51 m és három elkülönülő része van. A 34 méteres kürtő alján három méteres jégdugó van, nyáron a jégdugó nyugati részén szűk nyilás képződik, ezen át lehet az alsó barlangba lejutni, amelynek mélysége 17 m és törmelék ún. "álfenék" zárja el. Az aknabarlang állandó hőmérséklete +3C, nyár elején a leglátványosabb, mert a falakat csillogó jégréteg fedi, az áthajlásokban jégdrapériák és jégcsapok találhatók. Az aknabarlang látogatása a fokozott balesetveszély miatt kizárólag hegymászó felszereléssel lehetséges.
• A Szent Miklós szobor a főtéren, a város névadó szentjéről;
• A református templom szintén a főtér dísze. Építési ideje 1895-1899;
• A római katolikus templom a főtérről látszik, a Márton Áron utcában található. Épült 1753-1757 között, a város legrégebbi műemléke;
• Az örmény katolikus templom (1730-1734), a görög katolikus templom, valamit a zsinagóga;
• Az örmények által épített barokk stílusú épületek a főtéren és közelében;
• A Tarisznyás Márton Múzeum gazdag népművészeti, régészeti anyaggal rendelkezik;
Gyergyószárhegy (6 km)
A falu nevezetes építménye a Lázár család kastélya, ahol Bethlen Gábor is nevelkedett kisgyermek korában (édesanyja Lázár Fruzsina volt). Lázár István, Bethlen Gábor rokona és bizalmas híve reneszánsz kastélyt építtetett régi udvarháza helyén. A kastély később többször súlyosan megrongálódott, egyszer le is égett, és a XVIII. században újra fölépítették, de ez is tönkrement. A kastélyt restaurálták, az egyik helyreállított bástyában múzeumot rendeztek be.

Gyilkos-tó (26 km ) – Békás-szoros, Likas-zsomboly
A Keleti-Kárpátok egyik legismertebb és legtöbbet reklámozott tájképe a fenyőcsonkokkal teletűzdelt Gyilkos-tó, háttérben az alvó oroszlánhoz hasonlító Kis-Cohárd sziklafalaival. E csodálatos látványról Orbán Balázs a "Székelyföld leírása" című művében így ír: "A legmeglepőbb, legmegragadóbb képek egyike áll előttünk. Még az is, ki Felső-Olaszországnak nagyszerű és Svájcnak ünnepelt tavait látta, bámulattal fog e látvány előtt megállni. Nagyobbszerű tüneményt talán igen, de szebbet, vonzóbbat nem rejtenek a havasok keblökben".

A Súgó-barlang (13 km)
A Súgó-barlang turisztikai, természeti ritkaság, védett terület, Gyergyószentmiklóstól 13 km-re található. A barlangról az első szakleírás az 1930-as évekből származik, eddig három ismert bejárata van és három szintje, melyekből kettő száraz és egy vizes járat. A folyosók és központi repedések találkozásánál alakultak ki a barlang nagyobb termei (Buzogányterem, Ödön-terem, Létrás-terem, Gyökérterem, Szószék, Rókák terme, Omlás terme). A barlang valamennyi járatában a sztalagmitok és sztalaktitok páratlan példányait találjuk.

Tusnádfürdő (85 km) – Szent Anna-tó, Mohos tőzegláp
Tusnádfürdő természeti adottságai a borvízforrások, a széndioxidos kigőzölgések (mofetták), a tiszta levegő és a gyönyörű táj. Az üdülő és fürdőtelep Csomád és a Sólyomkő közé ékelődik, a tusnádfürdői szoros tengerszint feletti magassága 606 m. Tusnádfürdő éke a Csomád tetején levő ikerkráter, melyben a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp helyezkedik el.
A Szent Anna-tó krátertó, mely Közép-Európa egyedüli épen maradt vulkáni kráterében található. Természeti ritkaság, védett terület. Tengerszint feletti magassága 950 m, vize az egyszer desztillált víznél is tisztább. A kerülete 1737 m, felülete 95280 m2, legnagyobb mélysége 8,3 m. Alakja csaknem szabályos kör.
A Mohos-tőzegláp a Szent Anna-tó ikerkráterében található, átmérője 800 m, területe 80 ha, mélysége 10 m, tengerszint feletti magassága 1050 m. A jégkorszaki maradványnövényeknek is otthont adó vastag tőzegmoha lassan belepi egész felszínét - a csillogó tengerszemek mérete és száma egyre fogy. Érdekes rovarevő növénye a harmatfű (drosera).

Szováta – Medve-tó (65 km)
Szováta Maros megye és egyben Erdély egyik leghíresebb fürdővárosa. A fürdőtelep leglátogatottabb helye a Medve-tó partján épült strand. A tó vize igen nagy sótartalmú, és hőmérséklete rétegenként változó. Bizonyos mélységekben az 50-70C-ot is eléri. A tó vizében szinte alig lehet úszni, mert a tömény sóoldatban valósággal lebeg az ember. A másik tó a Fekete-tó is kedvelt fürdőhely. Nevét sok szerves anyagot és klórt tartalmazó fekete iszapjától kapta. Az üdülővárosban sok forrás is van, melynek a vizét ivókúrára használják. Szovátát főként a reumatikus betegségekben és női bajokban szenvedők látogatják.

Parajd (57 km), Korond (70 km) és Farkaslaka (85 km)
Parajdon van Erdély egyik legismertebb sóbányája, és ezen a környéken fakad Erdély legtöbb forrása. Bányáit már a romaiak is műveltek, és sós fürdői ma is látogatottak. Ritka nevezetessége a bányatelep fölött emelkedő hegy hatalmas sósziklája.

Korond neve egyet jelent a népi kerámiával, taplótárgyak készitésével, szövéssel, fonással, famegmunkálással. Jellegzetes korondi kép a főút menti állandó vásár. Itt kerámia termékek, fafaragványok, szalma- és gyékénytárgyak tömkelege fogadja a látogatót. Az ittfeltörő sósvizek, meszes lerakódásokeredménye a korondi aragonit, amelyet diszkőnek is használnak.

Farkaslaka Tamási Áron szülőfaluja, rokonsága ma is itt él. Az iró szülőháza ma emlékház, közel 150 éves, faboronás, zsindelyes épület. Szülőházában emlékszobát rendeztek be, s a házat emléktáblával jelölték meg.

Az irót kivánsága szerint szülőfalujában temették el, sirja a falu szélén, a templom dombján található.


Csiksomlyó (57 km)
Az 1440-es években szerzetesek telepedtek le Csiksomlyón. Gótikus stilusú templomukat és a kisebb méretű, ugyancsak gótikus stilusú kolostort 1442-1448 között épitették. A székely nép körében már a XV. században virágzott a Boldogságos Szűz Mária tisztelete, ünnepein a környék népe Somlyón gyűlt össze. A kegyszobor a XVI. század elején (1510-1515) reneszánsz stilusban készült hársfából, alkotója ismeretlen. A világon ismert kegyszobrok közül a legnagyobb, magassága 2,27 m. A Napba Öltözött Asszonyt ábrázolja, akinek a lába alatt van a hold, feje körül pedig tizenkét csillagból álló koszorú. Az 1661-es templomégéskor sértetlen maradt. A hagyomány szerint a tatárok egyik vezére el akarta rabolni nagyon értékesnek gondolván, ám az olyan súlyos lett, hogy nyolc ökör sem tudta elvontatni. Mérgében a vezér kardjával megsebezte a szobor arcát és nyakát. Ezek a sérülések ma is láthatók. A csiksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat ma már a világon szétszéledt egész magyarság ünnepe, mely közös múltunkat, közös kultúránkat, és jövőbeli - remélhetőleg egyre szorosabbá váló - összetartozásunkat jelképezi.
RólunkGalériaFoglalásLátnivalókVendégkönyvElérhetőség
Partnerek: Tig-Rad SystemSzékely termék